top of page
  • Sophie

Rijstebrij vlaai


Bereidingstijd | 120 minuten

Benodigdheden | Bakplaat en bakpapier, deegvorm, mixer

Hoeveelheid | 1 rijstevlaai voor 8 personen

Ingrediënten |

Deeg:

- 200 gram bloem - 12 gram gist - 1 dl. melk - 20 gram boter - 12 gram suiker - 1/2 ei - snufje zout

Vulling:

- 1 liter melk - 100 gram pap rijst - 130 gram suiker - 10 gram bloem - 2 1/2 eieren

Allergieën informatie | Bevat lactose - noot vrij

Bereiding |

Breng de melk aan de kook en voeg er 100 gram suiker bij. Laat het al roerend aan de kook komen en zet het op laag vuur. Leg de deksel op de pan en laat de rijst in een uur garen (af en toe roeren). Laat de rijst gedeeltelijk afkoelen.

Maak ondertussen het deeg. Maak de melk lauw (niet heet!) en los de gist erin op. Doe het zout in een grote kom en zeef de bloem erboven. Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, suiker en het ei erbij. Schenk het gist/melk-mengsel erbij. Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met de hand of mixer. Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand. Zet het deeg op een warme plaats, afgedekt met een vochtige doek, om te rijzen tot het volume is verdubbeld. Na het rijzen opnieuw kneden en uitrollen tot een ronde lap waarmee de hele vlaaibodem bedekt kan worden. Bekleed de vorm met het deeg. Het deeg dat over de bodem uitsteekt verwijderen door er met de deegroller overheen te rollen. Prik het deeg hier en daar in met een vork en zet het nogmaals op een warme plaats om te rijzen.

Verwarm nu de oven op 200 graden.

Maak ondertussen de vulling. Splits de eieren en roer de dooiers schuimig met 30 gram suiker en schep dit door de bijna afgekoelde rijstepap. Klop de eiwitten stijf en schep de helft van het eiwit voorzichtig door het rijstmengsel. Verdeel van dit mengsel de helft over de vlaai. Schep dan het resterende stijfgeklopte eiwit door de achtergehouden rijst en verdeel dit weer over de vlaai, bovenop de eerste laag met minder eiwit.

Bak de vlaai in 25 - 30 gaar. De vlaai heeft een mooie bruine kleur en laat los van de vorm. Laat deze afkoelen voordat je hem serveert.

Geniet ervan!

#rijstevlaai #paprijst #nagerecht #taart

Recent Posts

See All
  • Instagram - Black Circle
bottom of page