• Sophie van Kleef

Fermenteren: gingerbeer




Bereidingstijd | 1,5 week

Benodigdheden | gesteriliseerde flessen, koffiefilter, elastiek, rasp

Hoeveelheid | 1 liter

Ingrediënten & bereiding |

Ginger bug:

- 3 el bio gember vers geraspt

- 3 el rietsuiker

- 500 ml water

Meng dit in een gesteriliseerde pot.


Dagelijks toevoegen aan ginger bug:

- 1 el bio gember vers geraspt

- 1 el rietsuiker

Meng elke dag het mengsel.


Het kan zijn dat de bug een beetje muf gaat ruiken, dit moet wel weggaan na een paar dagen. Gooi anders de bug weg en begin opnieuw. Ook bij schimmel, een beetje kan je weghalen, maar als het terugkomt begin opnieuw.


Zet de bug op kamertemperatuur op een donkere plek. De deksel laat je eraf. En bedek de fles met een koffiefilter zodat er lucht bij kan komen, maar geen vliegjes inkomen.


Na 7-10 dagen zie je belletjes ontstaan. De bug is ready! Laat het niet veel langer staan, want het fermentatie proces gaat gewoon door.


Maak van de bug gemberbier.


Begin met een gemberthee mengsel:

- 35 gr bio gember vers geraspt

- 100 gr rietsuiker

- 1 L water

- gesteriliseerde fles

- 100 ml van de ginger bug


Verwarm dit tot het kookt, meng met garde zodat al het suiker goed oplost. Laat het daarna afkoelen. En schenk in de fles.


Zet het bier nog 4 dagen op een donkere plek op kamertemperatuur. Draai elke dag de dop eraf zodat lucht eruit gaat en de druk van de fles gaat.


Na 4 dagen zet je de gemberbier in de koelkast = ready to drink!


De bug kan je in de koelkast bewaren. Voed 1x per maand met

- 1 el bio gember vers geraspt

- 1 el rietsuiker




Allergieën informatie | dairy free - vegan - no gluten






Recent Posts

See All

2016 Sophie van Kleef

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • Instagram - White Circle